Освобдиха директора на службата по земеделие и гори
Освобдиха директора на службата по земеделие и гори / Sofia Photo Agency

Шефът на областна дирекция "Земеделие и гори" Еркан Чобан е бил освободен от длъжност, стана ясно днес. Той и директорите на останалите дирекции в страната са освободени от постовете си с решение на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов - съобщиха за Дарик от пресцентъра на министерството. Предстои за въпросните позиции да бъдат обявени конкурси - допълниха от ведомството.

За освобождаването на всички 28 директори на областни служби "Земеделие", съобщи самият Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол и изрази надежда новите директори на областни дирекции да не участват в кражби. Ето какво каза министърът:

"Разпоредих мащабни проверки на областните служби досега или областните дирекции по земеделие и се констатира, че са вършени безобразия. С оглед на това използвам случая от трибуната на Народното събрание да информирам вас и останалите народни представители - днес с моя заповед освободих всички 28 директори на областни служби „Земеделие". И това не е политически акт. На базата на тези констатации, които вчера връчих с доклад до главния прокурор Борис Велчев и поисках с писмо до него да сезира Върховния административен съд или по-скоро да поиска тълкование дали предходните министри на земеделието са имали право да упълномощават своите заместници на такива разпоредителни сделки. Ако отговорът е, че те са нямали това право, абсолютно всички сделки, подписани от тях, ще бъдат обявени за нищожни. В този смисъл очакваме решението на ВАС, а се надявам новите директори на областни дирекции Земеделие да не участват в подобни кражби на държавно имущество".