Язовир "Тича"
Язовир "Тича" / dariknews.bg
Очаква се догодина достъпът до язовир „Тича“ да бъде напълно ограничен. От 2015 година около водоема е учредена санитарно-охранителна зона.
 
Очаква се по този начин да бъде завишено нивото на сигурност при експлоатацията на язовира и да се подобри качеството на водоснабдяване в региона. Това означава и че водоемът ще бъде в особен режим на охрана.

Областният управител на Шумен Стефан Желев обясни, че в момента се проектират охранителни заграждения.

Догодина напълно ще бъде ограничен достъпа до санитарно-охранителната зона с всичко необходимо, каза още той. Това се касае за първия пояс - акваторията от язовирната стена (водовземната кула) до разстояние 1000 м срещу течението, както и ивица с широчина 50 м от границата на най - високото водно ниво на язовирното езеро.

Около учредяването на санитарно-охранителната зона обаче има казус. Язовир „Тича“ не е собственост на ВиК-Шумен. Негов собственик е Министерството на земеделието и храните, а негов стопанин е „Напоителни системи”

Що се касае бъдещи действия за осъществяване на този проект – контролът у кого ще бъде и кой ще изгради зоната, ние изпратихме писмо до МОСВ, в което ги уведомяваме за проблемите, които определят една невъзможност ВиК операторът да осъществи изпълнението на санитарно-охранителната зона, каза Красимир Марков, управител на ВиК-Шумен.

Според разчети сумата, необходима за реализирането на санитарно-охранителна зона на язовир „Тича”, е около 19 милиона лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.