Обявиха местността „Каньона за защитена
Обявиха местността „Каньона за защитена / netinfo

Местността "Каньона" в землището на село Каспичане обявена за защитена, съобщават от РИОСВ. Това е станало със заповед на министър Нона Караджова от 23 април 2012 г., обнародвана в ДВ бр. 44 от 12 юни.

В границите на защитената местност от териториалния обхват на област Шумен  попада землището на с. Каспичан. Защитената зона "Каньона" е с площ 175,8 дка и предмет на опазване е находище на Нарязанолистен тъжник.

Целта на обявяването й е опазване на вида, за което е необходимо подобряване на природозащитното състояние. В границите на защитената местност се забранява промяна в предназначението и начина на трайно ползване на земята; строителство; търсене, проучване и добив на подземни богатства, както и внасяне на неместни растителни видове.

Забранява се паша на домашни животни, пръскане с пестициди и палене на огън. Нарушителите на тази Заповед се наказват съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за защитените територии.

Заповедта може да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Върховния административен съд в едномесечен срок от обнародването и в „Държавен вестник".