Област Шумен в бедствено положение
Област Шумен в бедствено положение / netinfo

Бедствено положение е обявено за цялата област Шумен. Решение за това взе областният управител Димитър Александров след извънредно заседание на кризисния щаб тази вечер.  

Поради ураганните ветрове, силния снеговалеж и снегонавявания през последното денонощие, значително е ограничена видимостта и проходимостта в по-голямата част от пътищата на територията на областта. С оглед на това сериозно е затруднено движението по републиканските и общински пътища в областта. Има множество сигнали за закъсали МПС и бедстващи хора. На много места снегонавяванията са образували големи преспи.

Метеорологичната прогноза е без подобрение в атмосферните условия за следващите 24 часа. Ограничено е движението на моторни превозни средства по основни пътни артерии и връзки, което затруднява снабдяването на населението със стоки от първа необходимост - основно с хляб. Преустановени са учебните занятия в някои от общините на територията на областта.

Предвид тежката ситуация и с цел да се ограничат кризисни и животозастрашаващи ситуации се ангажира цялата налична техника и човешки ресурси за овладяване на тежката обстановка. Забранява се влизането, пребиваването и движението на МПС на територията на цялата област Шумен. Със заповед губернатора нарежда приоритетно да се снабдяват детските, социални, лечебни и здравни заведения и спасителните екипи. Прилагането на предприетите мерки се възлага на Областна дирекция на МВР.