/ Thinkstock/Getty Images

Днес, се обявяват резултатите от І етап на класиране за прием на ученици в VІІІ клас за учебната 2018/2019 година.

След 10.30 часа учениците ще могат да проверят класирането си на електронните страници на Министерството на образованието и науката, на Регионално управление на образованието – Шумен, на информационни табла в сградата на РУО-Шумен и в училищата, в които са подадени документите на хартиен носител (по входящ номер от служебната бележка). За записване на учениците, РУО – Шумен предоставя на сайта си и чрез медиите „Пътна карта за ученика“, в която са описани необходимите стъпки (във варианти) за записване в VІІІ клас.

91 са свободните места за първокласници след третото класиране

32 училища от област Шумен предложиха на седмокласниците 73 паралелки за обучение по профили и специалности от професии. Изборът на учениците на І етап на класиране показва, че в 28 паралелки са класирани пълният брой ученици, в 14 паралелки броят на класираните е под максималния, но в съответствие с норматива за минимален брой ученици.

В 25 паралелки броят на класираните е недостатъчен, които ще се попълват на следващите етапи на класиране. Реализацията на всички паралелки зависи от броя класирани ученици, които ще се запишат в тях в установените срокове (за І етап на класиране – от 4 юли до 6 юли включително).

Със заповед на началника на РУО-Шумен се прекратява приема в 6 паралелки, които са били избрани от минимален брой ученици. Паралелките са в община Велики Преслав, община Каолиново, община Нови пазар и община Шумен. Учениците, избрали паралелките за които се прекратява приема, ще участват в класирането за останалите паралелки, според подредбата на желанията си и според състезателния си бал.

Важно за кандидат-гимназистите

Общият брой на учениците, класирани по държавен план-прием в училищата от област Шумен е 1316. Подалите заявления за участие, но некласирани на I етап, са 42. Тези ученици ще продължат участието си в класирането и на втори етап (с различни шансове, според броя на заявените желания и състезателния бал). 81 ученици, завършващи VІІ клас, не са участвали в приема поради неприключена учебна година (поправителни изпити).

73 ученици от завършващите VІІ клас не участват в І етап на класиране в областта. Някои от тях са поискали удостоверение за преместване поради смяна на местожителството, други кандидатстват за прием в училища извън област Шумен или в частни училища, а има и такива, които не проявяват желание да продължат образованието си.

В рамките на вече изградения механизъм за сътрудничество между институциите, наша обща задача ще бъде да достигнем до семействата на тези ученици и да ги информираме, консултираме и мотивираме относно следващите стъпки за продължаване на образованието.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.