Новите назначения в общински фирми в Разград – незаконни?
Новите назначения в общински фирми в Разград – незаконни? / netinfo
За втори път Областният управител на Разград върна решение на Общински съвет – Разград относно промените в ръководствата на две общински фирми – “Общински пазари” и “Обреден дом”. Първите препоръки на губернатора бяха направени през юли, съветниците се съобразиха с част от тях и приеха две решения по тази тема. С писмо, изпратено до кмета и председателя на Общинския съвет, областният управител отменя и двете.

Според зам.-областния управител Милена Цанева, която е подписала документа, разпоредбата за определяне на ръководните органи на общинските фирми, част от Наредба 3 за осъществяване на стопанска дейност на община Разград, няма нужда от задължително тълкуване, каквото местният парламент направи. Във второто решение, с което се уволняват старите и назначават новите шефове, не са им определени възнаграждения – установили юристите на Областна администрация. Освен това са назначени контрольори преди допълнението в дружествения договор относно тази длъжност да е вписано в Търговския регистър.

Областният управител обявява двете решения за незаконосъобразни и ги връща за ново обсъждане в Общинския съвет.

Комисията по законност към Общинския съвет на свое заседание подкрепи становището на губернатора с един глас “въздържал се”.