Нов горещ телефон за деца, претърпели насилие
Нов горещ телефон за деца, претърпели насилие / netinfo
Гореща телефонна линия за деца, претърпели насилие, започва работа от днес в Шумен. Номерът, на който може да се подават сигнали е 850 785, с код 054. Инициативата е на Комплекса за социални услуги в града. Обаждания ще се приемат всеки ден от 9:00 до 17:30 ч. през работни и почивни дни.

През миналата година работихме по общо 34 случая с деца от област Шумен, претърпели насилие, заяви по-рано днес директорът на комплекса Венета Господинова. Най-чести са случаите на физическо малтретиране, заяви тя. За миналата година случаите на сексуален тормоз над деца са общо 5, а от началото на тази година се работи по 3 сигнала за деца, претърпели сексуално насилие. След два от разгледаните случаи през 2007 г. насилниците вече излежават присъдите си, става дума за лица от с. Драгоево и Върбица.

"Имаме идея в скоро време горещия телефон да стане денонощен" - обясни Господинова и допълни „На обажданията ще отговарят екип от общо 10 специалисти, които са преминали обучение във Фондация „Анимус”. Разкриването на горещия телефон се реализира в партньорство с полицията, местните дирекции "Социално подпомагане" и Отдел „Закрила на детето”.