РБ "Стилиян Чилингиров" Шумен
РБ "Стилиян Чилингиров" Шумен / dariknews.bg, Деян Герговски
За шеста поредна година на 31 май, от 19.00 до 00.00 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира за шуменци и гостите на града Нощ в Библиотеката.
 
Началото на Нощта ще бъде поставено в 19:00 ч. в пространството пред централния вход на библиотеката с първа част на спектакъла „Създатели на Българската държава” в изпълнение на клуб „Традиция” – Шумен. Пак тук след спектакъла е предвидена фолклорна програма с участието на Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Звънче”, Ансамбъл за народни песни и танци „Мадара” и Танцов ансамбъл „Лудоселци” при НЧ „Развитие – 1897” – с. Дибич. След приключването на фолклорната програма, в 21:00 ч., библиотеката ще връчи и традиционните за събитието читателски награди в различни категории.
 
Сред атракциите в шестото издание на Нощта ще са копие на печатната преса на Йоханес Гутенберг, с която през XV в. се поставя началото на съвременното  книгопечатане, и изложбата „Преди Гутенберг и след това”. Създателят на репликата на първата печатарска преса и на изложбата – плевенският художник авангардист Диян Павлов – Джими, ще посрещне гостите на библиотеката в ролята на Йоханес Гутенберг. Облечен в ефектен костюм от епохата, той ще демонстрира печат на Гутенберговата преса върху хартия, ръчно изработена по метода на откривателя й Цай Лун, и ще сподели любопитни истории около създаването на пресата, а проявилите интерес към атракцията ще могат да си закупят отпечатък. Изложбата „Преди Гутенберг и след това” проследява появата на човешката писменост и развитието й през хилядолетията, като представя средствата, начините и материалите за писане през различните епохи.
 
В рамките на Нощта ще бъдат представени още четири експозиции. Във входното фоайе гостите на библиотеката ще могат да разгледат изложбата „Библиотеката през фотообектива”, представяща в цветни и черно-бели фотоси основни моменти от историята на институцията и от многобройните културни прояви, организирани от нея през годините. Във фоайе – II етаж ще е подредена изложбата „Нобеловите лауреати за литература 1901-2018”, представяща 114-те носители на Нобеловата награда за литература от учредяването й до днес, както и дванадесетте известни към момента български автори с номинация за наградата. В коридора на втория етаж ще е експонирана фотодокументалната изложба „Българската история в художествено слово и образ”, представяща знакови личности и събития от българската история чрез текст и художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, произведения на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография. В обучителния център на библиотеката ще бъде организиран кът с ретротехника и прожекции на диафилми.
 
В залата за заемане на литература за дома на обичащите книгата и четенето ще бъдат предложени две фензони – „Нобелови лауреати” с художествена литература на писатели, отличени с Нобеловата награда за литература, и „Биографии” с биографична литература за известни политици, исторически личности, художници, артисти, музиканти, спортисти и др.
 
За обичащите приложните занимания от 20:00 до 22:00 ч. в чуждоезиковата читалня на библиотеката ще бъде организирано ателие за арттерапия „Оцвети ме!”, а в общата читалня – работилница за бижута „Топлата магия на дървото”. Пак на втория етаж, в отдел „Изкуство”, за любителите на седмото изкуство ще бъдат представени научнопопулярни филми на режисьора Мая Вапцарова – от 19:00 до 21:30 ч., и игралният филм „Бохемска рапсодия” – от 22:00 ч.
 
В Каталожна зала ще бъдат организирани два благотворителни базара – „Издания на библиотеката” и „Стари книги и списания”. На посетителите в Нощта на библиотеката ще бъдат предложени и традиционните за събитието атрактивни като маршрут и беседа обиколки на библиотечните книгохранилища.
 
За детската аудитория в Нощта на библиотеката са предвидени забавления във „Фейсарт” ателието (от 19:00 до 21:00 ч. в детската читалня), оцветяване на любими приказни герои и на декоративни фигурки (от 19:00 до 21:00 ч. в Заседателната зала) и кино с пуканки – прожекция на филма „Бебе бос” (от 21.30 ч. в детската читалня).
 
По традиция посетилите на библиотеката на 31 май ще могат да си направят годишен читателски абонамент на цената на еднодневен пропуск от 2 лв, като за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.
 
В Нощта на библиотеката на 31 май РБ „Стилиян Чилингиров” ще предлага традиционните услуги на институцията и ще работи с читатели от 12.00 до 17.30 ч.
 


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.