Напредва кампанията за кандидатстване след 7 и 8 кл.
Напредва кампанията за кандидатстване след 7 и 8 кл. / netinfo
Общо 576 седмокласници от Шуменско ще участват в класирането за 494 места в 19 паралелки в местните училища, съобщи началникът на РИО-Шумен доц. Добромир Добрев. На изпитите по БЕЛ и Математика не са се явили общо 11 деца. На изпита по Изобразително изкуство са се явили 26 деца, от които 7 са получили оценка отличен 6.00, а най-ниската оценка е добър 4.00.

Доц. Добрев допълни, че днес предстои да приключи работата на комисията, проверяваща писмените работи по БЕЛ, а утре – на тази по математика. Според предварителните очаквания, по-голямата част резултатите от изпита по БЕЛ ще са добри и много добри, вероятно слабите оценки ще са около 20. Близо 60 писмени работи са били проверявани от арбитри. Доц. Добрев припомни, че резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 2 юли /в сайта на РИО, както и на хартиени носители, поставени пред Инспектората и СОУ „Йоан Екзарх Български”/.

Ученици и родители ще подават на заявления за първо класиране от 3 до 6 юли. Децата, които желаят да кандидатсват в училище от друго населено място трябва да си вземат и служебна бележка от РИО. Документите, които трябва да се носят са: копие на удостоверението за завършен 7 клас, копие от служебната бележка за положените приемни изпити, ако децата идват от друга област, копие на медицинско свидетелство за кандидатсващите в профил „Изкуства” и за професионална гимназия. Необходимо е да се представят и оригиналите на посочените документи. Въпросните заявления се подават в СОУ „Йоан Екзарх Български”.

На изпита по математика са се явили общо 108 деца. Те се конкурират за 130 места в общо 5 паралелки. Само по документи може да се кандидатсва в общо 66 паралелки. Резултатите от изпитите ще станат ясни до 5 юли. Очакванията са слабите оценки от изпита по математика да са около 25-30%.

От РИО напомниха, че изпитът по музика след завършен 8 кл. ще се проведе на 29 юни, а по хореография - на 4 юли. Необходимо е децата да носят документ за самоличност, служебна бележка, а за изпита по хореография и медицинско удостоверение, заверено от ортопед.