Намерени  са кутии с хербециди  в пещера Яровете
Намерени са кутии с хербециди в пещера Яровете / netinfo

На 23 декември в РИОСВ - Шумен е подаден сигнал за намерени тенекиени кутии, пълни със забранения за употреба през 2008 г хербицид „Хектафермин" (съгласно надписите върху етикетите на кутиите) и множество автомобилни гуми във вертикалната пещера „Яровете", намираща се в едноименната местност, община Хитрино, област Шумен. По информация от сигнала, видимото количество е над 50 кутии, по 19 литра всяка - информират от екоинспекцията.

Отворът на пещерата се намира на асфалтиран междуселищен път, в посока североизток от с. Трем, община Хитрино, на около 100 м от края на селото.

Инспекцията незабавно е уведомила Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" гр.Шумен; „Водоснабдяване и канализация - Шумен"; Басейнова дирекция за управление на водите „Черноморски район" с център гр.Варна и община Хитрино, а в последствие и Регионалната здравна инспекция, гр. Шумен, областния управител и Областната дирекция по безопасност на храните.

Към момента  се провеждат действия по подготовката за изваждането на бидоните от пещерата от служители на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

След изваждането на кутиите от пещерата ще бъде уточнено действителното им съдържание, нарушена ли е, и доколко, целостта на опаковките, ще се идентифицират  рисковете за околната среда и здравето на населението в района и ще бъдат предприети съответните действия за безопасното транспортиране и съхранение на материалите.