Намаляват туристите, посетили Шуменско
Намаляват туристите, посетили Шуменско / netinfo

С 20% по-малко туристически нощувки са реализирани в Шуменско през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на 2007 година. Това съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева. Нощувките в периода януари-юни 2008 г. са малко над 25 500, а през миналата година са били над 31 400.

По показател „реализирани нощувки” Шуменско се нарежда на 20-то място в страната и се съизмерва с области като Враца, Монтана, Кърджали и Ямбол. „Данните са учудващи, като се има предвид, че в нашата област са две от старите столици на България, както и глобалния символ на страната ни – Мадарският конник”, коментира Анасула Настева.

Намалява и общият брой на нощувките, реализирани от чужденци: от 5 486 за периода януари-юни 2007 г. до 4 986 за същия период на тази година.

Слабият туристически поток се отразява и на приходите. За първото полугодие на тази година те са с 90 000 лв. по-малко.

През първите 6 месеца на тази година областта ни е била посетена от представители на над 45 страни. Най-много са били туристите от Турция, Израел и Франция, а най-малко от Бразилия, Австралия и Япония.

Към края на месец юни 2008 година в Шуменско са работили 40 места за подслон и настаняване, които разполагат с 628 стаи и 1 375 легла. Спрямо същият период на миналата година, местата за настаняване са се увеличили с 14.

Данните от статистиката показват още, че през 2007 година България е била най-посещавана от граждани на Румъния, Турция и Гърция. Тенденцията се запазва и през тази година. През първото полугодие на 2008-ма броят на туристите е нарастнал с 18 %.