Възстановената крепост „Ковачевско кале” край Попово бе открита за туристи
Възстановената крепост „Ковачевско кале” край Попово бе открита за туристи / Борислав Курдов
За интензивен живот на крепостта "Ковачевско кале" говорят находките от археологическото лято. Разкопките на късноримската крепост край Попово започнаха през юли и за първа година ще продължат три месеца, каза ръководителят доц.д-р Олег Александров от Великотърновския университет, цитиран от БТА.

За дейности по проучването на обекта ще бъдат вложени общо 35 000 лв. - 20 000 лева заделя община Попово, а другите са отпуснати от Министерството на културата. Част от средствата ще бъдат използвани за временно покритие на обектите, разкрити през 2017 и 2018 година. Късноримската баня ще бъде покрита с дървена конструкция с армиран найлон, уточни археологът.

Две са основните задачи пред екип този сезон. Първата - изцяло да бъде разкрито пространството между огромното зърнохранилище /хореум/ с размери 50х25 метра и късноримските терми. Става дума за пространство от 18 метра, което води до крепостна кула и до порта в стената /потерна/, обясни Александров.

"Напластяванията - с дебелина от 2 метра ни позволиха да изясним прецизно хронологията на обекта - от неговото създаване до изоставянето му - период от почти 250 години", каза специалистът. Втората цел е да се проучи сектор източно от банята, където е имало открит двор. Според археолога най-вероятно това е помещение, свързано с банята.

"Това е и единственото място, върху което можем да работи - между крепостната стена и туристическата пътека", обясни Олег Александров. 

Откритите през сезона находки говорят за интензивен живот на крепостта. Намерени са десетки предмети от бита на населението, както и над 200 монети от времето на императорите Константин Велики, Теодосий и Юстиниян.

"Именно те дават възможност за хронологични наблюдение и изводи за случвалото се на крепостта", обясни още той. 

В разкопките на терена са ангажирани десет работници и двама специалисти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 
 
БТА