Находките от лятото говорят за интензивен живот на крепостта ''Ковачевско кале''

Възстановената крепост „Ковачевско кале” край Попово бе открита за туристи
Възстановената крепост „Ковачевско кале” край Попово бе открита за туристи / Борислав Курдов
За интензивен живот на крепостта "Ковачевско кале" говорят находките от археологическото лято. Разкопките на късноримската крепост край Попово започнаха през юли и за първа година ще продължат три месеца, каза ръководителят доц.д-р Олег Александров от Великотърновския университет, цитиран от БТА.

За дейности по проучването на обекта ще бъдат вложени общо 35 000 лв. - 20 000 лева заделя община Попово, а другите са отпуснати от Министерството на културата. Част от средствата ще бъдат използвани за временно покритие на обектите, разкрити през 2017 и 2018 година. Късноримската баня ще бъде покрита с дървена конструкция с армиран найлон, уточни археологът.

Две са основните задачи пред екип този сезон. Първата - изцяло да бъде разкрито пространството между огромното зърнохранилище /хореум/ с размери 50х25 метра и късноримските терми. Става дума за пространство от 18 метра, което води до крепостна кула и до порта в стената /потерна/, обясни Александров.

"Напластяванията - с дебелина от 2 метра ни позволиха да изясним прецизно хронологията на обекта - от неговото създаване до изоставянето му - период от почти 250 години", каза специалистът. Втората цел е да се проучи сектор източно от банята, където е имало открит двор. Според археолога най-вероятно това е помещение, свързано с банята.

"Това е и единственото място, върху което можем да работи - между крепостната стена и туристическата пътека", обясни Олег Александров. 

Откритите през сезона находки говорят за интензивен живот на крепостта. Намерени са десетки предмети от бита на населението, както и над 200 монети от времето на императорите Константин Велики, Теодосий и Юстиниян.

"Именно те дават възможност за хронологични наблюдение и изводи за случвалото се на крепостта", обясни още той. 

В разкопките на терена са ангажирани десет работници и двама специалисти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 
 
БТА