Хор "Родни звуци"
Хор "Родни звуци" / dariknews.bg
Кметът на община Шумен Любомир Христов поздрави шуменските лауреати на Международния фестивал „Магическите мостове на Виена и Прага“, където със златни медали бяха удостоени певците от смесения хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников-1856“. 

„Може би за първи път в историята на това изкуство шуменски хор печели в рамките на два дни два златни медала от толкова престижно музикално събитие във Виена – музикалната столица на Европа и в един от най-красивите европейски градове Прага.

Поздравявам ви и ви пожелавам още много завоевания на сцената. Искам специално да благодаря на главния художествен ръководител Христо Атанасов, защото без неговата отдаденост, без неговия професионализъм и творчески дух това вероятно нямаше да се случи. Още веднъж поздравления и бъдете сигурни, че общината ще ви помага, за да прославяте името на България и на Шумен в страната и по света,“ каза по време на срещата Христов.

Хор "Родни звуци"
dariknews.bg


Шуменският хор, който догодина чества 120 г. от създаването си спечели журито и публиката на сцените във Виена и Прага в състезание с над 60 състава от Украйна, Иран, Индия, Индонезия, Сърбия, Хърватска, Беларус, Словения, Пакистан, Русия и др. .

Кметът поздрави и корепетитора Жанета Кацарова, хормайстора Яна Косева, секретаря на читалището Детелина Палазова и хористите, които бяха дошли в зала 203 на общината. Христо Атанасов и участниците в хор „Розни звуци“ благодариха за подкрепата на общината и на читалището. Те изразиха своето удовлетворение от представянето на хора, от признанието на двете независими журита във Виена и Прага.

По техните думи ръководителят на хора Христо Атанасов е достоен продължител на делото на проф. Венета Вичева, която е дала толкова  много за развитието на хоровото изкуство в Шумен. Според участниците от хор „Родни звуци“ успехът им се дължи на програмите, с които са се представили – български песни от български автори и изказаха задоволството, че като самодеен хор са постигнали висотата на професионалистите.

Хор "Родни звуци"
dariknews.bg


В престижния конкурс „Родни звуци“ представиха българското хорово изкуство благодарение на спечелени конкурси за финансиране към Националния фонд „Култура“ и Общинския фонд „Култура“ и на подкрепата от страна на  читалищното настоятелство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.