Национален едночасов протест ще проведат професионалистите по здравни грижи
Национален едночасов протест ще проведат професионалистите по здравни грижи / netinfo
Национален едночасов протест ще проведат професионалистите по здравни грижи на 13 декември от 13:00 до 14:00 часа. Това обяви на пресконференция в Шумен проф.д-р Станка Маркова председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в България. На 13 декември професионалистите по здравни грижи ще излязат пред лечебните заведения с ленти на ревера в знак на протест.

Част от исканията им са промяна в Закона за здравно осигуряване, като Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в България е страна за сключване на националния рамков договор, както и стартова заплата за всички професионалисти по здравни грижи в размер на 2 минимални работни заплати. Настоява се още за заплащане на нощния труд по 0,5% от минималната работна заплата на час и 12% от минималната работна заплата за придобита специалност. Сред исканията са и осигуряване на целево финансиране от здравната каса за медицинските сестри, работещи при общопрактикуващите лекари, съобразно броя пациенти и извършените дейности. Професионалистите по здравни грижи искат и регламентиране на базовото образование за 3 години /4600 часа/ - получаване на квалификационна степен бакалавър, както и осигуряване на улеснен и достъпен прием в базовото образование.

Всички тези искания ще бъдат подкрепени със стъпаловидни протестни действия-каза проф. д-р Станка Маркова. Какви ще бъдат следващите действия след едночасовия протест ще зависи от реакцията на институциите, от които зависи решаването на тези проблеми –допълни проф.д-р Маркова. Тя каза още, че текучеството в този сектор е голямо. По думите й в България в момента има около 29 000 медицински сестри, а те трябва да са около 69 000.