сестри бенедиктинки
сестри бенедиктинки / dariknews.bg, Деян Герговски
Всички католици в България се вълнуват от пристигането на папа Франциск. Това вълнение не подминава и единствения действащ католически манастир в Североизточна България „Св. Бенедикт”, който се намира в шуменското село Царев брод.
 
Трите монахини от манастира „Св. Бенедикт“ в Царев брод не са единствените, които ще пътуват за срещата с папа Франциск.
 
Много хора се вълнуват и се радват, казва сестра Надя. Ще бъдем около 40 човека от Шумен и Царев брод, а няколко от нас – 15 души ще присъстват и на срещата в Раковски, допълва тя.
 
Според нея това е възможност да се докоснат до духовния водач на католиците– до Папата, който е много харизматичен човек. 

Въпреки че манастирът е известен с целебния си мехлем, не той ще е основното, което сестрите ще поднесат на папата. 
 
Папата няма нужда от такива дарове. Той се обръща към верните с молитва – да се молим за него, това е неговата молба с общата молитва, която е молитва за мир и се опитваме да го подкрепяме в това време за идването и след това, казва сестра Надя.
 

сестри бенедиктинки
dariknews.bg, Деян Герговски


Сестра Текла е най-новата обитателка на бенедиктинския манастир в Царев брод. За нея обаче срещата с папата няма да е първа.
 
Вече съм срещала Папата в Кения, споделя сестра Текла. И защото в Кения хората са много, а тук разбрах, че няма да са толкова много и се надявам да мога да го видя по-отблизо. Иска ми се да видя как хората го поздравяват и да го сравня с това, което видях в Кения, казва тя.

Оказва се, че за само четирите си месеца в България, сестра Текла вече е станала свидетел на нещо твърде екзотично за нея.
 
Декември има много сняг, аз мисля – сняг е хубаво. Когато дойдох в България през декември, повечето дървета изглеждаха сякаш са мъртви. Дори питах сестрите – сигурни ли сте, че тези дървета са живи. Те казаха – след няколко месеца ще видиш, разказва сестра Текла.
 
Аз обаче не вярвах – те изглеждаха мъртви. Но сега съм изненадана – те са живи и са толкова красиви, допълва тя.

Освен с чудесата на природата ежедневието на сестрите от манастира „Св. Бенедикт“ е заето с много социална работа – както с малки, така и с големи.
 

сестри бенедиктинки
dariknews.bg, Деян Герговски


Според тях разликите в религиите не пречат.

Мисля, че тука в околностите доста хора се разбират добре въпреки различните вероизповедания и се радвам да видя тези свидетелства, казва сестра Надя. Ние всички вярваме, че някой ни е създал и този някой е Бог и той желае нашето добро. Ние имаме обща отговорност за това, което Бог ни е поверил – нашият общ свят, нашата природа. И всеки от нас – във вероизповеданието, което е – има своята отговорност да подобрява отношението си към тези неща, смята сестра Надя.
 
И така сестрите продължават да помагат на всеки нуждаещ се.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.