Манастирът е единствената католическа обител в Североизточна България.
Манастирът е единствената католическа обител в Североизточна България. / dariknews.bg
Монахини от 3 континента приготвят лечебен мехлем
Повече от век сестрите от бенедиктинския манастир край Шумен лекуват телата и душите на хората. 

Католически манастир „Св. Бенедикт” в село Царев брод е единственият действащ в Североизточна България. Обителта е основана през 1914г. от четири сестри-бенедиктинки от Германия и е известен с приготвянето на лечебен мехлем за кожни изгаряния.

Манастирът е единствената католическа обител в източна България.
dariknews.bg


Днес той е обитаван от 5 монахини – сестра Каролина от Полша, сестра Мария-Агнес от Филипините, сестра Мери-Клеменс от Намибия, сестра Текла от Кения и сестра Надя от България.

Сестра Каролина разказва, че техният живот е прекрасен, защото знаят, че живеят със себе си и за славата на Бога. И за хората - да служим и да спасяваме душите чрез нашата работа и обети. Вярваме, че всичко, което правим - малки неща, които ние правим с вяра, Господ приема и помага на другите хора, казва тя. 

Манастирът е единствената католическа обител в източна България.
dariknews.bg


Сестрите бенедиктинки развиват благотворителна дейност в селото и региона. Още преди 100 години първите монахини, които дошли от Германия, започнали да обучават децата на заселниците католици в селото. А днес техните наследнички продължават работата им с много деца, както в местното училище, така и в църквата към манастира.

Сестра Надя работи с младежи. Това, което виждам у децата е, че те имат нужда да знаят и за съжаление, не всеки родител има възможност да познава някого, който да обясни нещо за вярата. 

Манастирът е единствената католическа обител в източна България.
dariknews.bg


Според мен – към децата – основното е да им дадем възможност да се запознаят с Бог. Той си върши своите неща, своите пътища, важното е да им се даде шанс да видят, че той не е полицай отгоре, които да следи за лошите неща, а иска да е част от живота им.

Примерът с един добър приятел е много добър и за децата, когато те разберат, че Бог е моят най-добър приятел. Аз с приятеля се държа с уважение, разбира се. Дори и да се скараме - се опитвам пак да го потърся и, мисля че едно добро приятелство, се базира и на време прекарано заедно, казва сестра Надя.

Манастирът е единствената католическа обител в източна България.
dariknews.bg


Манастирът е известен с целебния мехлем, произвеждан от сестрите с билки от градината на обителта. А в нея се отглеждат предимно невен и бял крем, основно с лечебна цел. По стара рецепта бенедиктинките приготвят от цветята мехлем, който се използва при кожни заболявания, екземи, изгаряния, трудно заздравяващи рани, след лъчева терапия. С него днес се занимава сестра Мери-Клеменс. 

Тя обяснява, че обикновено билката се събира при силно слънце в края на май и юни.

Манастирът е единствената католическа обител в източна България.
dariknews.bg


Сестра Мария-Агнес обаче разкрива лечебната сила. Тя не идва от другаде, а от Бог. Ако хората имат вяра в Бога – те имат вяра в мехлема, казва тя.

Монахинята си спомня, че когато дошла за пръв път в манастира, сестра Бернадета, която тогава се грижела за градината, се молела докато засаждала всяка билка, както и когато я прибирала.

Молитвата ни води до любовта - да обичаме другите както себе си и Господ. С този мехмел имаме добрата воля хората да са щастливи и да се лекуват, казва сестра Каролина.  

Манастирът е единствената католическа обител в източна България.
dariknews.bg



Според сестра Каролина мехлемът кара хора да мислят за духовно в своя живот. Тя допълва, че много здравословни проблеми идват от притеснения. Ако няма мир в душата и тяло – се получават различни болести. Ако е душа здрава и тялото е здраво, категорична е тя. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари