Минно-геоложките дружества трябва да се отчетат до края на февруари
Минно-геоложките дружества трябва да се отчетат до края на февруари / Dariknews

До 28 февруари миннодобивните дружества в контролирания от Регионалната инспекция по околна среда и води-Шумен  регион трябва да представят геоложките си отчети в Министерството на околната среда и водите - дирекция „Земни недра и подземни богатства". До  момента са дадени положителни становища  по проектите на 16 действащи обекта на територията на Шуменска и Търговищка област, сред които са кариери за добив на варовик и мергел, за чакъл и каменни фракции, за пясък и три кариери за добив на каолин по открит способ.  

Мярката е в съответствие с изискванията на Наредбата за изготвянето и воденето на Националния баланс на запасите. Геоложките отчети трябва да съдържат сведения за изменението на геоложките запаси и ресурси на експлоатираните от дружествата находища на подземни богатства през 2009 г. и състоянието им към 01 януари 2010 г.

В екоинспекцията постъпват и годишни експлоатационни проекти за добив и първична преработка на подземни богатства за 2010 година, както и справки за отчитане на дейността през миналата година. Според Закона за подземните богатства до 31 март всички годишни проекти за добив и първична преработка на подземни богатства трябва да бъдат разгледани от регионалните екоинспекции и съгласувани с Министерството на околната среда и водите. Трябва да бъдат предвидени и мероприятия по опазването на околната среда и мерки за опазване на подземните богатства.