Международен турнир по художествена гимнастика предстои в Търговище
Международен турнир по художествена гимнастика предстои в Търговище / Диляна Стойчева
В събота и неделя в Търговище ще се проведе най-големия международен турнир по художествена гимнастика в България. Десетият юбилеен международен турнир по художествена гимнастика за купа “Алегро” се организира от търговищкия клуб, носещ същото име и от неговите създателки - сестрите Мариана Василева и Светлана Куюмджиева, които днес дадоха пресконференция.

Тази година желание за участие са заявили над 30 отбора от 20 държави. Над 150 грации от Азербаджан, Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Израел, Полша, Унгария, Словения, Германия, Норвегия, Естония, Латвия, Швейцария, Румъния, Турция и България. За пръв път в се включват състезателки от Кипър, Казахстан и Грузия.

Началото на надпреварата е в събота в 8.30ч. Турнирът започва с най-малките участнички във възрастова група “деца”. След тях се представят “девойки младша възраст”. Преди да започне надпреварата при "девойки старша възраст", в събота следобед, ще бъде официалната церемония по откриването на турнира. В неделя в зала “Дечко Стефанов” ще излязат гимнастичките от възраст “жени” и най-добрите състезателки, които са влезли в осмицата. Те ще се борят за медали на отделните уреди. Ще бъдат присъдени и много призове – за най-технична, за най-волева, за най-артистична, за най-малка състезателка, ще бъде излъчена и любимка на публиката.

По традиция на турнира се връчва приз за най-добър треньор на името на създателката на художествената гимнастика в Търговище – Ефросина Ангелова, която ще присъства лично, заедно с дъщеря си Стела Ангелова. Стела е световна и европейска шампионка в ансамбъл. Освен това ще бъдат избрани “Мис състезателка” с две подгласнички и “Мис съдия” също с две подгласнички.

Главен съдия в турнира ще бъде Красимира Филипова. За пръв път в България на това състезание ще има мъж съдия – Марк Будри от Швейцария. Официални гости ще бъдат Мария Гигова, Деспа Каталиева и Лили Игнатова.

Извън класацията, демонстративно в турнира ще се включи националният ансамбъл на Азърбайджан, които ще участва на олимпиадата в Пекин. Негов треньор е една от създателките на “Алегро” - Мариана Василева.

Спортен Клуб “Алегро” съществува от 1997г. В него тренират 60 деца от различни възрастови групи. Много от звездите в националния отбор по художествена гимнастика на България са тръгнали от този клуб в Търговище. В момента “Алегро” има 4 национални състезателки, в края на май 12-годишната Стелияна Янкова стана шампионка на България за втори път. Над 400 са медалите от зонови, републикански и международни състезания.