Куп медали за нашите деца
Куп медали за нашите деца / Бисерка Йовчева
С два медала се завърнаха информатиците на Школа "А&Б" от ХХХIII Национална олимпиада по информатика, която с е проведе във Видин.

От резултатите в него се определят разширените национални отбори, които ще представят страната ни на официалните международни състезания. Тази година старшият разширен национален отбор се състои от 12 състезатели, а юношеският – от 16, тъй като България е домакин и инициатор на Първата младежка олимпиада по информатика. Създаването на тази олимпиада е по инициатива на Бисерка Йовчева.

Определянето на участниците в националния кръг на олимпиадата се провежда в два кръга, след което от първоначално участващи около 700 състезатели, за втория кръг бяха класирани 423, а от тях – за финала се класираха 123 състезатели от цялата страна. Сред тях 11 (брлизо 1/10) бяха от Шуменската Школа А&Б – Боян Стоев – 5 клас, Марин Йорданов – 7 клас, Сали Басри, ферит Исмаилов и Иван Смиленов – 8 клас, Виктор Върбанов – 10 клас, Иван Ганев, Петър Ангелов – 11 клас, абитуриентката Ванеса Гецева –всички, възпитаници на ПМГ, Ивайло Георгиев и Георги Бонев – 11 клас от СУ „Сава Доброплодни“.

Възпитаниците на Школа А&Б се справиха отлично, което се вижда от големия брой грамоти за отлично представяне – на Иван Смиленов, Ферит Исмаилов, Петър Ангелов, Ванеса Гецева и Ивайло Георгиев, както и от двата бронзови медала на Марин Йорданов – в група D и Иван Ганев в най-тежката група А.

Право да участват в надпреварата за представителните национални отбори на страната спечелиха Марин Йорданов и Ферит Исмаилов – в младежкия отбор и Иван Ганев – в старшия национален отбор. Предстоят серия от контролни състезания, от които ще се определят 4 участници в представителния старши отбор на България, който ще участва в Балканската олимпиада по информатика, която ще се проведе в Кипър в началото на юли и Международната олимпиада по информатика, която ще се проведе в Техеран от 28.07 до 04.08.2017 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.