Крадците, ограбили хранителния магазин са от Карнобат, единият задържан с помоща на булонка
Крадците, ограбили хранителния магазин са от Карнобат, единият задържан с помоща на булонка / снимки: ОД на МВР-Шумен

Крадците, ограбили хранителен магазин в Шумен, с множество присъди и криминалистични регистрации. Двамата заловени за кражба на цигари от магазин на ул. „Владайско въстание" са от Карнобат. Мъж на 39 години, по прякор  Лекия и 41-годишния му съучастник Пачата, които бяха арестувани почти веднага след като взломили магазина - около 03:30 ч. на 8 март не признали нищо за престъплението. Това заяви на пресконференция по-рано днес говорителят на ОД на МВР-Шумен Ася Йорданова. По думите й, двамата отмъкнали общо 377 кутии цигари от различни марки. След като влезли в магазина крадците активирали алармената система.

Пристигналият на място екип служители на реда извършил оглед и забелязали, че двама мъже се опитват да избягат по една от пресечките. Единият от тях носил щайга, в която били откраднатите цигари. Районът е блокиран от няколко полицейски екипа. Крадците побягнали в различни посоки. Единият е застигнат и задържан близо до Базовото училище, а другият е открит в гараж, в който влязъл, след като прескочил и повредил ограда на частен имот. За задържането му помогнало и кучето на собствениците на имота - булонка, която се разлаяла щом мъжът се скрил в гаража. Стопаните на кучето се събудили и повикали полицаите, които арестували мъжа.

 

Крадците, ограбили хранителния магазин са от Карнобат, единият задържан с помоща на булонка
netinfo

В гаража са открити фенерче и черна шапка с козирка и черна тениска. В близост са намерени изхвърлени чифт ръкавици и инструменти, с които се предполага, че е взломена входната врата на магазина. Работата по документиране на случая продължава и през светлата част на деня. На улицата близо до търговския обект е бил паркиран автомобил „Ситроен" с плевенска регистрация. Ключове за него са намерени при личния обиск на 41-годишния мъж - Пачата. При претърсване в автомобила е намерена щанга тип „кози крак", маратонки в черна найлонова торба, клещи за рязане на метал. Работата по документиране на случая продължава. Установено е мястото, където са отседнали мъжете - на метри от магазина, от който извършили кражбата. „Обяснили, че в Шумен били на гости на приятелка", допълни Йорданова. При оглед в наетите за нощуване от тях стаи, са намерени и иззети пет мобилни телефона, дрехи и сакове.

Двамата са криминално проявени. 39-годишният е съден три пъти, има четири криминалистични регистрации, а съучастникът му е осъждан 10 пъти, като девет от присъдите му са за кражби. По случая е образувано е досъдебно производство, а двамата мъже са задържани с постановление на прокурор.

Изяснява се съпричастността им към други кражби, както в Шумен, така и в други градове в Североизточна България.