Коси дълги по метър показаха момичета от Търговище за Тодоровден
Коси дълги по метър показаха момичета от Търговище за Тодоровден / Диляна Стойчева
Че косата крие и сила и женственост доказаха днес момичета от Търговище.

Мерал Бейханова представи най-дълга и красива коса на празниците, посветени на Тодоровден в града. 99см. отчете метъра на журито. В голямата възрастова група на съревнованието – над 14г. награди получиха още Валентина Крилова с коса, дълга 96см. и Нехрие Незимова – 92см. При по-малките до 14г. отличена бе Полина Красимирова със завидните за възрастта и 75см., а при най-малките – до 7г. първа стана Теодора Николова – с 65см.

По традиция Центърът за работа с деца в Търговище организира тържеството на площад “Свобода”. То започна с изпълнения на Духовия оркестър. След това момичета в народни носии поднесоха на тримата присъстващи мъже с коне и каруци кърпа и пита, с която те захраниха символично питомците си.

Отец Димитър отслужи водосвет за здраве. Големи и малки именници, дошли на празника получиха подкова и китка здравец. Фризьор подстрига едно момченце, следвайки традицията. За настроението на присъстващите се погрижи също ансамбъл “Търговище” към Центъра за работа с деца. Малчуганите успяха да се повозят в каруца и да се снимат, възседнали коня който я дърпа. Както и миналата година, празникът се организира със съдействието на трима именници - Тодор Янакиев, Тодор Христов и Тошко Райчев.