Комплексни провеки на екоинспектори констатирахa 13 нарушения
Комплексни провеки на екоинспектори констатирахa 13 нарушения / Дарик-Шумен

Екоинспекторите от региона са съставили констативни протоколи на осем дружества, с предписания за изпълнение изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. Несъответствия със Закона за управление на отпадъците са констатирани в пет обекта, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Шумен.

Три от проверяваните фирми трябва да представят план с мероприятия за изграждане на пречиствателни съоръжения за отпадъчни води. При повторна проверка е намалена текущата месечна санкция на маслобойната в град Попово след установени по-добри проби по показателите прах и въглероден оксид.

Единадесет  са комплексните проверки, извършени от експертите на РИОСВ през изминалото тримесечие. Осъществен е контрол по направления води, отпадъци, химикали и атмосферен въздух.

От планираните 27 комплексни проверки за тази година до момента са извършени 21. Тези проверки се осъществяват от няколко експерти на Регионалната инспекция по съответните компоненти и фактори на околната среда. Чрез тях се получава обобщена информация за екологичното състояние на обекта и ясна представа за степента на съответствието му с изискванията на екологичното законодателство. Проверките  продължават.