Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно
Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно / Дарик--Шумен
Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно
62451
Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно
  • Комисии правят оглед на ремонтираните улици, ще ги инспектират два пъти годишно

6 комисии ще правят цялостен оглед на подобектите по шестте лота за рехабилитация на улиците в Шумен, която беше извършена със средства от облигационния заем. Това заяви по-рано днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. До края на месец март комисиите трябва да излязат с доклади, в които да бъдат посочени нередностите и некачествените участъци ако има такива. „Всеки, който желае да подаде сигнал за лошо качество на извършената работа, може да го направи, а сигналите ще бъдат подавани на комисиите, за включване в проверката", заяви още инж. Йонков. Той добави, че задача на комисиите е да огледат и всички видове дейности, съгласно договорите за изпълнение -състояние на асфалтобетоновите настилки, пукнатини, неравности, набраздяване, деформации, грапавини, състояние на новоизградените тротоарни настилки и т.н.

След приключване работата на комисиите, докладите и всички подробности по тях ще бъдат изпратени до изпълнителите , заедно със срокове за отстраняване на нередностите, съгласно Закона за устройство на териториите. Той добави, че улиците ще се инспекцират два пъти в годината, докато изтече гаранционният срок.„Така ще бъде всяка пролет и всяка есен, докато изтече 5 годишния гаранционен срок", каза Йонков.

Той обясни, че ако някоя от фирмите, не отстрани дефектите в срока, който ще им бъде поставен се пристъпва към усвояване на част или цялата гаранция. „Гаранциите са 3% от общия обем без ДДС на изпълнените строително-монтажни работи" , обясни зам.-кметът. Ако тези суми не стигнат общината има право по съдебен ред да си поиска всички необходими средства за отстраняване на пропуски, щети и дефекти.

По думите на инж. Йонков, първата комисия вече е започнала работа вчера.

Относно пролетните ремонти на улиците в града той каза, че документите за подписване на договори с фирмите изпълнители са готови, единствено се изчаква повишаване на температурите за да се започне работа. Общо 900 000 лв. са средствата за ремонт на 75 улици и улични обекти в град Шумен. 500 000 пък са отделени за селата в общината. Всички средства са от реализирани икономии по облигационния заем.