/ dariknews.bg
Библиотеката към Шуменския университет освен на студенти помага с книги и на читатели извън учебното заведение. Освен да попълва фонда си библиотеката взима участие и в различни дарителски акции, за да достигнат книгите до повече хора.
 
Фондът на университетската библиотека в Шумен разполага с около 300 000 заглавия и се обогатява постоянно със средства от учебното заведение. Заглавията се избират от деканите и преподавателите във факултетите, така че да са най-полезни за студентите.
 
Една част от ценните книги идват от преподаватели в университета, които даряват своите библиотеки.
 
Освен това получаваме дарения и от обществеността, казва директорът на библиотеката д-р Мариана Петева. Тя посочва, че дублиращите се заглавия предлагат на други библиотеки - най-често на Регионална библиотека, която отговаря и за читалищните библиотеки.
 
Последната дарителска инициатива е за библиотеката на възраждащото се читалище в село Белокопитово. Там са били предоставени близо 5000 тома основно с художествена литература.
 
В Белокопитово събирахме основно детска литература, защото много деца отиват лятото да почиват там. Докосването до книгата е много ценно за едно дете, защото четенето развива въображението, обясни д-р Мариана Петева.
 
Университетската библиотека дарява книги и на дома за стари хора в Шумен. И редовете й се превръщат в приятел на възрастните.
 
Свободното им време се запълва, не се чувстват толкова самотни, когато имат книга в ръцете си. Това е едно общуване с героите в самите книги, каза директорът.
 
В хранилищата си университетската библиотека притежава огромен брой научни списания. В момента статиите се дигитализират в електронен каталог, достъпен от целия свят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.