КНСБ с твърди искания към Бюджет 2013
КНСБ с твърди искания към Бюджет 2013 / DarikNews.bg, Велико Търново

КНСБ предлага няколко източника на допълнителни приходи в бюджета за следващата година, сред които криминализиране на умишленото неплащане на осигуровки, и въвеждане на дознателски функции за служителите на Националната агенция по приходите. В Шумен лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че от тези две мерки годишно в бюджета, по първоначални разчети, могат да влязат допълнително около 400 млн. лв.


Ние няма да отстъпим от няколко наши искания, които не са заложени в Бюджет 2013 , категоричен беше Димитров. Сред тях са увеличение с 20% на единния разходен стандарт за социалните услуги, за което по думите му ще са необходими около 16 млн. лв., допълнителни средства за култура, както и допълнителна подкрепа в Министерството на здравеопазването. „Там наистина има силна дупка, между 20 и 40 млн. лв.", заяви Димитров. „За да се изпълни подписания от министърката колективен трудов за начални заплати, за медицински специалисти, за лекари, за другите позиции, по нашите разчети са нужни поне 40 млн. лв", добави той.

По думите му, трябва да бъдат подкрепени и други две категории - осигурените майки и безработните лица на минимално обезщетение. „ Поне 270 или 290 лв. да стане обезщетението за отглеждане на малко дете между първата и втората година за осигурените майки. За това трябват между 15 и 25 млн. лв.", каза още Димитров. По думите му, трябва да бъде увеличено и минималното обезщетение за безработни лица, което трябва да отговаря поне на 290 лв.