/ Община Шумен
Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна днес с учители, директори и представители на различни образователни институции от Румъния, Естония, Литва, Португалия, Полша, Италия, Кипър и Франция в зала 203 на общината.

Педагозите са в Шумен като партньори по проектите "От учител към учител" и "Новите герои на Европа" по програма "Еразъм+". По време на петдневния си престой в града те ще наблюдават добри практики, както и ще се включат в тренинги за информационни компютърни технологии в детската градина и работа в различни институции за доброволчество.

Техни възпитаници ще участват в Международния детски фестивал „Братя Грим“, в който ще представят постановки по приказки, свързани с темите на проектите – толерантност, приятелство и милосърдие.

На срещата кметът Христов увери гостите, че образованието е приоритет и една от най-важните задачи на общинското управление е постигането на максимален процент на обхванатите в образователната система деца и ученици.

„Близо 90 процента от децата посещават градина, стараем се да няма отпаднали ученици. Цялата предучилищна база е реновирана, сградите са газифицирани, залите за обучение са обновени. Това е един от начините да убедим родителите да водят децата си на детска градина.“

Христов обясни, че един от проблемите е намаляващият брой деца както и в много други градове на България. Той сподели, че през последните две десетилетия част от българите напуснаха страната или се насочиха към няколко големи града у нас.

Той изрази надеждата обаче, че с развитието на икономиката Шумен ще успее да задържи хората и младите семейства и ще има повече деца в детските градини и в училищата. Той сподели, че предучилищното образование в града има добри традиции.

„През тези дни ще имате възможност да се убедите в това и разбира се, да споделите и своя опит.“

Кметът пожела на педагозите успешна работа. Откриването на Международния детски театрален фестивал по приказките на класиците „Братя Грим“ е утре на 16 март в 9.15 часа в Младежкия дом. Веднага след това ще започнат представленията, а от 13.30 часа в сесийната зала на общината (363) ще се проведе Международна конференция на тема „Европейските образователни проекти и социалното включване“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари