Паметник "Създатели на българската държава"
Паметник "Създатели на българската държава" / Деян Герговски
Преди 36 години е открит комплексът Създатели на българската държава в Шумен. Така мемориалът е бил част от отбелязването на 1300 години България.

Със своите 140 м ширина, 70 м дължина и 52 м височина паметникът „Създатели на българската държава“ е най-големият паметник в България и сред първенците в Европа.

Неговите 50 000 куб.м бетон разказват историята на страната ни от основането й през 681 г. до 10 век. 

Паметник "Създатели на българската държава"
Деян Герговски


Ексурзоводът Светлана Джанкова казва, че младото поколение вижда паметника като своеобразни "трансформъри". Нормално е, заради футуристичния дизайн, допълва тя.

Имаме три категории посетители - такива, които харесват паметника с всичките му дадености, такива, които харесват дадени елементи и такива, които го отричат изцяло, казва Светлана Джанкова и обяснява, че мемориалът е много популярен сред специалисти.

36 години след откриването му паметника обаче дава признаци на умора. Въпреки частичните козметични ремонти, цялостна реставрация на паметника не е правена. 

Светлана Джанкова обяснява, че заради влиянието на атмосферата вече се разгражда спойките.

Паметник "Създатели на българската държава"
Деян Герговски


Особено се чувства това при спойката с оловото в композицията около лъва. Най-вече се притеснявам за мозайката. Всеки мъничък елемент от нея е достатъчно скъп - една шепичка струва от порядъка на 15 евро. 

Цялостна реставрация освен много време би отнела и доста пари. Нужните средствата са непосилни за Община Шумен и единствената възможност за монументът е той да получи статут на национален паметник на културата. 

Ако нямаме статут и не сме обявени за паметник на културата, не може да кандидатстваме по европейските програми за реставрация, смята  Светлана Джанкова. Тя обяснява, че през следващата година е обявена за година на развитие на културния туризъм, а паметникът е включен в много маршрути.

Паметник "Създатели на българската държава"
Деян Герговски


През лятото министърът на културата Боил Банов обеща да се намери решение на нуждата от реставрация на паметник Създатели на българската държава. Той пое ангажимент и да помогне монументът да получи национален статут.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.