Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” - Шумен
Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” - Шумен / dariknews.bg
"Прекрасно зелено" е френски филм, който разказва за едно общество, което бихме искали да видим.

На 12 януари Сдружение „Общество 528” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организират прожекция на френския филм  „Прекрасно зелено” (1996) – от 18.30 ч. в Изложбена зала на библиотеката при свободен вход.

Филмът на Колин Соро разказва историята на Мила от Зелената планета, която идва на Земята с мисията да помогне на обърканите и изостанали земляни. Жителите на Зелената планета живеят в посткапиталистическо общество, в което парите и пазарите са нещо отдавна забравено и ненужно, няма йерархия, решенията се вземат на общи събрания на принципите на пряката демокрация, не съществува корпоративно разделение на труда.

Войната, ГМО и екологичното разрушение, отчуждението, експлоатацията и трупането на печалба отдавна са отстъпили място на разбирането за единство с природата, на справедливостта, солидарността и самоуправлението.

По забавен начин, с изтънчен френски хумор филмът „Прекрасно зелено”поставя фундаментални въпроси, които са още по-актуални днес, при екологичното разрушение и тоталната криза, в които живеем.

На 13 януари, събота, Сдружение „Общество 528” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организират детска работилница „Артелиса в Страната на чудесата” за изработване на картички – от 11.00 ч. в читалнята на Детски отдел, вход: 3 лв на дете.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.