197 са кандидат-депутатите в Пиринско
197 са кандидат-депутатите в Пиринско / Снимка: Дарик, архив
Редовният кмет е в отпуск заради изборите, общинарите назначили временен
Николакозлевското село Цани Гинчево се оказа с двама кметове. Легитимният първенец Красимир Георгиев излязъл в платен отпуск заради предстоящите избори, в който той се явява като кандидат за народен представител. Общинският съвет в Никола Козлево пък гласувал временно изпълняващ длъжността кмет, който да заеме място му и дори му определили заплата.

От пресслужбата на Областна управа в Шумен посочиха, че решението на ОбС е било върнато от областния управител Валентин Александров. При извършената проверка за законосъобразност е установено, че решението e прието в противоречие с разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, поради което е незаконосъобразно.

Съгласно нормативните разпоредби не е в правомощията на Общински съвет да назначава временно изпълняващ длъжността кмет на кметство, а да избира такъв, но при наличието на определени условия, регламентирани в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които в конкретния случай не са налице и посоченото обстоятелство не е основание за прекратяване на пълномощията на настоящия кмет.

Достатъчно е кандидатът за депутат - кмет на селото, да излезе в отпуск и да определи друг да изпълнява неговите функции в населеното място.