о
о / ThinkStock/Getty Images
Постът пречиства както душата, така и тялото. Такъв продължителен период на ограничено хранене обаче крие и известни рискове и преминаването от пост към консумирането на месо трябва да се прави внимателно. Това съветва и спортният инструктор Анелия Венелинова.

Коледният пост продължава от 15 ноември до 24 декември. През това време се ограничава приемът на месо, сирене, извара, кашкавал, мляко, яйца.

Във времето на поста лишаването от месо и храни от животински произход потиска ензимната секреция и така тялото намалява способността си за разграждане на храните от този тип. 

Мускулатурата работи по-интензивно заради съпротивлението на водата
dariknews.bg


Ако веднага след поста започне голям прием на месо, тялото може да бъде подложено на стрес.

За да избегнете това, специалистът препоръчва приемът на месо и животински продукти да започне с малки количества, които да се увеличават постепенно.

Вечерята може да започне със салата, заедно със сок. След известно време може да се приемат ордьоври и основното меню с малко количество пилешко месо или риба, казва Анелия.  

Според нея за правилната пренастройка на организма са нужни около 5 дни.

салата месо
ThinkStock/Getty Images


Анелия обяснява, че трябва да се внимава и с алкохола. Ако все пак държите да се почерпите - може да бъде малко количество вино. 

Ако все пак празниците са ни "натежали", тя съветва да се приема повече вода и натурални сокове и мед. За преяждането благоприятстват киселото мляко и изварата, допълва Анелия.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.