Изплащат помощите за отопление на социално слабите
Изплащат помощите за отопление на социално слабите / netinfo
Целевата помощ за отопление през новия отоплителен сезон ще се предоставя авансово в пари, съобщи по-рано днес Галина Дончева, директор на ОД "Социално подпомагане". Според измененията в Наредба № 5 парите ще се предоставят еднократно за целия отоплителен сезон, независимо от вида на ползваното отопление. Целевата помощ за отопление ще се отпуска за период от 5 месеца.

Парите ще може да се получават на каса или да бъдат превеждани по банков път. Срокът, до който лицата ще могат да подават молби - декларации по образец в Дирекцията е от 1 юли до 31 октомври. Право на помощ ще имат лица и семейства, чиито средномесечен доход , за предходните 6 месеца, е по-нисък от определения минимален доход за отопление и отговарят на чл. 10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Дончева каза още, че за миналата година от правото си на целева помощ за отопление са се възползвали близо 13 000 лица и семейства от региона. След констатирани нарушения са били санкционирани 206 лица, най-голям е техният брой в Никола Козлево - общо 102.