Изложбата „Споменът за Велика България гостува в Плиска
Изложбата „Споменът за Велика България гостува в Плиска / netinfo

Тематичната изложба „Споменът за Велика България", на Националния исторически музей - София гостува в Плиска. След като бе представена в шуменския музей от края на миналата седмица изложбата е експонирана в новата Мултимедийна зала в Националния историко-археологически резерват „Плиска".

Изложбата представя копия на част от предметите от световноизвестните съкровища, открити край селата Малая Перешчепина и Вознесенка в съвременна Украйна. Много учени свързват скъпоценните находки с имената на първите български владетели Кубрат и Аспарух. По този начин старопрестолна Плиска е най-естествената среда на безценните експонати, изразяващи върховната власт и безграничното богатство на владетелите от края на VII век. Пръстените с монограми, златните жезъл, ритон, украси за колан, съдове за пиршества събират в себе си художествени влияния от далечната Согдийска империя, от Сасанидска Персия, от византийската традиция и от културата на степните народи от северното Причерноморие. Сребърният орел от Вознесенка, увенчавал някога пленено византийско бойно знаме - щандарт, е израз на военните победи на българската войска.

Десет богато илюстрирани табла разказват историята на оригиналните съкровищата, съхранявани днес в Ермитажа в Санкт Петербург и в Запорожския областен музей, и представят пълния им състав. По време на изложбата любителите на археологията могат да закупят ценния каталог „Съкровище на хан Кубрат. Култура на българи, хазари, славяни".

Изложбата „Споменът за Велика България" ще бъде в Плиска до месец октомври.