Изграждането на hi tech парка в Шумен напредва
Изграждането на hi tech парка в Шумен напредва / netinfo

Възможно е след внaсянето на конкретните докладни и стартирането на съответните конкурсни процедури по изграждането на hi tech парка в Шумен, в края на месец юни да имаме реални инвеститори, встъпили със своите задължения като собсвеници на терени. Това каза за Дарик кметът на Шумен Веселин Златев. В конкурсните условия ще бъдат упоменати размерът на инвестицията, видът на производството, социалните ангажименти, броят работни места и др.

Въпреки, че проектът е в начална работна фаза изчерпахме нашият общински поземлен фонд, допълни кметът. По думите му, предстои на общинския съвет в града да бъде предложена стратегия, спрямо която земята на градското училищно настоятелство ще трябва да бъде включена в иновационния парк. Предстоят преговори с въпросното настоятелство, възможно е да се стигне до замяна, очуждаване или разплащане на тези земи.

Пред Дарик Веселин Златев каза още, че hi tech парка предизвиква осезателен научен интерес и в научните среди. Градоначалникът на Шумен е провел разговор с проф. Здравко Стойнов, председател на Общото събрание на БАН и директор на Центъра за иновации към Академията. Обсъдено е било предоставянето на терен от около 10 дка, на който ШУ и БАН ще могат да развиват своите научно-приложни и технически дисциплини. Така Шумен ще се превърне в място, където наука, практика и производство ще станат едно цяло.

Стратирането на строежа на парка зависи от административните процедури през следващите няколко месеца. Ако на сесията в края на май общинския съвет приеме предложенията на досега появилите се инвеститори, до края на юни или началото на юли ще има сключени сделки, заяви Златев. Мисля, че през септември или октомври ще бъдат направени първите копки на парка, каза още той.

Сред инвеститорите, които последно са проявили интерес към момента, са представители на кувейтски инвестиционен фонд. Техният бизнес е свързан с капиталовложения в областта на недвижимите имоти. Утре кметът ще се срещне с представители на бизнеса от САЩ.