Избраха нов научен секретар на Земеделски институт - Шумен
Избраха нов научен секретар на Земеделски институт - Шумен / netinfo

Д-р Калин Димов бе избран за научен секретар на Земеделския институт в Шумен. Той бе избран с таен вот. Д-р Димов събра 16 от общо 19 гласа, а негов опонент беше досегашния секретар д-р Радка Недева. Мандатът на новия секретар е за срок от 4 години. Изборът беше направен по време на разширен годишен Научен съвет на Земеделския институт.

На заседанието присъства и областния управител на Шумен Тодор Тодоров. Той каза, че липсва гласност и медийна политика по отношение на работата на института и това трябва да се промени. По думите на Тодоров много малка част от научната дейност на института намира практическа реализация в България, за това трябва да се търси реализация в чужбина, както и да се използват международните контакти на Шумен. „Ако има проблеми се наемам да помогна с каквото мога, защото в института има много добри специалисти”, каза още г-н Тодоров.

По време на заседанието беше изнесен и отчет за дейността на института през 2008 г. Като много добри постижения беше отбелязано признаването и патентоването на 4-ри вида цвекло. През 2009 г.един от приоритетите на института ще бъде отглеждането и култивирането на растения, които са естествен и безвреден заместител на захарта, каза директорът на Земеделския институт Илия Учкунов.