На брега на езерото край Белослав се строи тръстикова лодка, която ще премине през 3 морета. Основната цел на експедицията е да бъде проследен морския маршрут, по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха.
 
Основни конструктори на лодката са двама боливийски индианци от племето Аймара, което обитава езерото Титикака. 

Екипажът ще е от 12 души.
dariknews.bg

Занимавам се с конструктиране от 7-годишен. Моят учител бе моят баща. Той се казва Хосе Лимачи. Той е конструирал лодка, която е плавала от Мароко до Америка, разказва Фермин Лимачи, 
 
Той прави всички изчисления на око – като се доверява на традицията в неговото семейство. Рамо до рамо с него е и синът му.
 
В построяването на лодката участва и холандецът Марк Пейлс. Той ще е един от 12-те души, които ще плават с тръстиковия кораб през три морета - от Варна до Крит.

Екипажът ще е от 12 души.
dariknews.bg


Имало е антични маршрути за доставка на желязо и злато. Написано е и от Херодот, че египтяните са търгували с тези стоки. Затова ние искаме е да изследваме тези антични търговски пътища, обяснява Марк Пейлс.
 
Той за пръв път ще участва в такава експедиция, но не се страхува.
 
Изглежда, че всичко може да се случи,но всъщност сме на сигурно. Повечето модерни кораби са от метал и когато влезе вода – потъват. С тази форма на лодката обаче няма как да потъне – водата преминава през нея, казва той.

Екипажът ще е от 12 души.
dariknews.bg


В експедицията ще се включат различни представители от САЩ, Холандия, Германия, България, Русия и Боливия.

Лодката трябва да бъде пусната на вода в средата на юли. В края на месеца експедицията ще тръгне от Варна, ще премине през Дарданелите, Егейско море и остров Крит.

Екипажът ще е от 12 души.
dariknews.bg


Организатор на международната експедиция Абора IV е германецът д-р Доминик Гьорлитц, а партньор в реализацията на проекта е варненският археологически музей.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.