Илия Иванов откри юбилейна изложба в Търговище
Илия Иванов откри юбилейна изложба в Търговище / Диляна Стойчева
Художествена галерия “Никола Маринов” в Търговище се изпълни с гости по случай юбилейната изложба на скулпторът Илия Иванов. Тя бе наречена "Цветя от съня ми". Поводът бе неговата 60 годишнина и 35 години творческа дейност.

Изложбата бе своеобразна ретроспекция на творчеството на автора до този момент. Тя включваше ранни рисунки от ученическите му години, десетки рисунки към скулптури, показани за първи път, както и цикълът, наречен “Цветя от съня ми”, който неотдавна бе изложен в столичната галерия "Средец". Той съдържа ажурни бронзови пластики, подредени в няколко раздела: "Цветя от съня ми” – трансформации на цветя в жени и жени в цветя; "Античност” – препратки към древното изкуство; "Галактики” – абстрактни композиции и "Слънчева жена” – творби, посветени на жената. Чрез мултимедия бяха показани и големите творби на автора, намиращи се на различни места в града и страната. Сред тях “Зевс и Европа” пред хотел “Терра Европа”, грифонът - символ на Търговище, намиращ се на чешмата за минерална вода, барелефът на Митрополит Андрей и др.

“Чрез творбите и чрез разговорите за тях ние тръгваме по пътя, който ни води до онова съкровено място – душата” – каза Илия Иванов на откриването и си пожела сили и вдъхновение за следваща юбилейна изложба 20 години по-късно.

Илия Иванов е роден на 28 май 1948 г. През 1967 г. завършва Художествената гимназия, а през 1973 г. - Националната художествена академия, специалност скулптура при проф. Величко Минеков. От 1973 г. редовно участва в годишните изложби за скулптура, както и в други по-крупни национални прояви, организирани от Съюза на българските художници . От 1979 г. е член на СБХ.