Храненето на децата не е достатъчно здравословно, смятат от РИОКОЗ-Търговище
Храненето на децата не е достатъчно здравословно, смятат от РИОКОЗ-Търговище / netinfo

Експертите от отдел „Опазване на общественото здраве” направиха анкетно проучване сред родители на деца от първите класове на училищата от гр. Търговище в рамките на програмата “Аз умея здравословно да живея!”. Резултатите показаха, че повече от половината деца (56,42%) имат кариеси, и си мият зъбите един път дневно, което е показател за слаба орална хигиена.Тревожен е и факта, че 78% от децата не посещават спортен или танцов клуб и само 24% играят повече от 3 часа навън, 34% от децата прекарват два и повече часа пред компютъра, а 62% прекарват в гледане на телевизия над 2 часа дневно. Само около 30% консумират ежедневно пресни плодове и зеленчуци,  мляко и млечни продукти ежедневно похапват 33% от децата,  30% ежедневно консумират захарни изделия и шоколад. Голям е и процента на децата, които ядат картофен чипс, тестени изделия и пържени картофи.

Начинът на хранене на децата в семейството и ниската двигателна активност са предпоставки за увеличаване на риска от наднормено тегло на подрастващите и за редица социално-значими заболявания в зряла възраст – затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, атеросклероза и др., констатират специалистите.

След направените анализи е определена целевата група по регионалната програма “Аз умея здравословно да живея!”. Включени  са първокласници от І ОУ “ Хр. Ботев” и ІІ СОУ “Никола Маринов”. С изготвен SWOT – анализи на двете училища са запознати училищните ръководства и настоятелства.

Проучването показва, че децата са обучавани, но не са достатъчно запознати със здравословните храни. Проведени са обучения на класните ръководители и медицинските специалисти по отношение на здравословно хранене, двигателна активност, хигиена на зъбите, профилактика на остеопорозата в детска възраст. Осъществени се родителски срещи, на които са представени националните препоръки за здравословно хранене на населението и здравословното хранене на децата в дома им.

В РИОКОЗ – Търговище се проведе също работна среща със заместник кмета и служители в Община Търговище. Обсъдено е адекватното, балансирано хранене на децата, особено в ранна детска възраст. Съгласувани са единни менюта за постигане на необходимите хранителни вещества и енергия за покриване на потребностите на метаболизма при децата. Уточнени са и изискванията към доставчиците, относно качеството на продуктите за детските заведения.