Гражданска защита представи част от оборудването си в Търговище
Гражданска защита представи част от оборудването си в Търговище / Диляна Стойчева
Демонстрационно шоу “Отворени врата” на Гражданска защита за безопасността на населението през летния сезон се проведе днес на площад “Свобода” в Търговище. То бе част от програма “Споделено лято 2008”. Представено бе цялото оборудване на специализирания автомобил “Ивеко 3 000”, предоставен от Министерство на извънредните ситуации.

Показани бяха прибори за химическо разузнаване, които откриват наличието на отровни вещества и други, отчитащи наличието на радиация. Демонстрирани бяха прахосмукачка за живак и басейн за агресивни течности, който служи за прехвърлянето на опасни вещества от аварирал автомобил до осигуряването на друг, който да ги извози.

Специализираното “Ивеко” е оборудвано още с метрологична станция, която измерва посока и скорост на вятъра, температура, влажност, все показатели нужни за правилна оценка на обстановката при опасност от химическо заразяване, поясни гл. инспектор Валентин Йосифов. Предвидени са и осветителни тела, радиостанции, защитни костюми за петчленния екипаж, обслужващ автомобила и др.