ГЕРБ-Шумен обвини общинската администрация в разточителство
ГЕРБ-Шумен обвини общинската администрация в разточителство / netinfo

„Станахме свидетели на редица случаи на неефективно и дори разточително използване на парите на данъкоплатците", заявиха на пресконференция днес общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Шумен. Те сигнализираха за нередности и недопустими разходи в реализирането на два проекта - този за подобряване на градската среда в Шумен и засягащия реконструкцията на общинския пазар.

Във връзка с рехабилитацията на централната градска зона и общинските паркове те отправиха обвинения за допълнителни разходи по проекта за собствена сметка в размер на 933 000 лева, от които 235 000 лева, заложени в бюджета за 2010 година.

Припомняме, че общинските съветници от листата на ГЕРБ поставиха въпроса на последното заседание на Общинския съвет от 28 февруари, когато стана ясно, че публична тръжна процедура за извършването на тези разходи по проекта не е направена. За основание беше посочено, че съгласно Закона за обществените поръчки възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление при „непредвидени обстоятелства". По тази причина общинските съветници от ГЕРБ съобщиха, че ще поискат на следващото заседание на Общинския съвет през месец април материалите да бъдат предадени на прокуратурата.

От ГЕРБ-Шумен засегнаха още проблема, свързан с неизясненото правно основание на направения ремонтът на ВиК инфраструктурата на общинския пазар, и поставиха под въпрос реалната цена на изградените преместваеми павилиони по проекта „Преместваеми павилиони Тип 1 и Тип 2".

Областният лидер на партията проф. Добрин Добрев информира още, че общинските съветници от ГЕРБ са създали група по антикорупция, която се оглавява от проф. Борислав Беджев. В интерес на шуменци ще ви информираме за новите разкрития, които прави тази група. Проверяваме всеки сигнал по два или три независими начина", обясни проф. Беджев.