РБ "Стилиян Чилингиров"
РБ "Стилиян Чилингиров" / РБ
На 27 юни, от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува Георги Мамалев с представяне на автобиографичната си книга „Усмихни се, човече!”, написана в съавторство с Весел Цанков в популярната поредица на издателство „Книгомания” „Любимци на публиката”.
 
Книгата за актьора, който от години покорява публиката с комедийния си талант, представя многобройните му забавни истории зад кадър с участието на не по-малко популярни и обичани артисти като Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Константин Коцев, Велко Кънев, Павел Поппандов и много други. В „Усмихни се, човече!” Мамалев споделя и весели случки от детството си, от училището, от казармата, дори от семейната кухня –  как преди да се наложи като актьор е бил метеоролог и главен градинар, кой бивш министър му е правил гипсов бюст, как е партнирал на мечка, лъв и две магарета, защо свързва раздялата със социализма със стриптийз и много др.
 
За книгата си в предговора към нея Мамалев казва: „…Аз нямам литературни претенции; тази книга не е нито роман за моя живот и творчество, нито хронология на срещите ми с велики хора. Просто искам да ви разкажа истории, случили се зад кадър, извън сцената – на местата, където публиката не може да надникне. Те не са заснети, не са и изиграни – истински са. За мен няма по-голяма радост от това непознат да ме погледне и да се усмихне. Ами че това е истинска благодат! Затова искам да ви разкажа тези истории. И ако в процеса на четенето на вашето лице се появи усмивка, знайте – онова, което съм искал най-много, се е случило.”
 
Любимият на поколения българи актьор е роден в село Мамарчево, Ямболско. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” – актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев, и от 1977-ма е в Народен театър „Иван Вазов”. Сред многобройните му театрални роли са Аврам Совалката в „Опит за летене” от Йордан Радичков, Сречко Розмарина и Бато в „Сборен пункт” от Душан Ковачевич, Загорецки в „От ума си тегли” от Александър Грибоедов, Фратю в „Чичовци” от Иван Вазов, Дромио от Сиракуза в „Комедия от грешки” и Пък в „Сън в лятна нощ” от Шекспир, Шура Балаганов във „Великият комбинатор” по Иля Илф и Евгений Петров и др. Георги Мамалев участва и в над 40 филмови продукции, а сред незабравимите му филмови роли са Гошо от „Оркестър без име”, принц Алфонсо от „13-ата годеница на принца”, Стефан Стамболов в „Записки по българските въстания”, капитан Мортимър от „Последни желания” и др.
 
След завършването на ВИТИЗ Георги Мамалев участва и в музикално-сатиричното шоу на Тодор Колев „Иръпшъните”. През 1983-та заедно с Павел Поппандов, Велко Кънев и Катерина Евро създава популярния естраден проект НЛО, а в периода 1996–2004 г. – пародийното телевизионно предаване „Клуб НЛО”, в което участват и други актьори като Антон Радичев, Мария Сапунджиева, Петър Попйорданов и др. От 2005 г. актьорът за кратко води хумористичното телевизионно предаване „Свободно с Мамалев”; през 2008-ма участва в шоуто „Dancing Stars”; често играе и в „Каналето”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари