Фирми от Търговище проявяват интерес към „зелени технологии
Фирми от Търговище проявяват интерес към „зелени технологии / Областен информационен център - Търговище
Фирми от Търговище проявяват интерес към „зелени" технологии
55428
Фирми от Търговище проявяват интерес към „зелени" технологии
  • Фирми от Търговище проявяват интерес към „зелени" технологии

Областният информационен център (ОИЦ) в Търговище стартира нова комуникационна кампания за енергийна ефективност и „зелена" икономика на малките и средни предприятия. Експертите на центъра се срещнаха с над 40 предприемачи от общините Попово и Търговище. Пред тях те разясниха начините за кандидатстване по процедурата по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".

Пред присъстващите на срещите управителят на ОИЦ - Търговище Милчо Тонев обясни, че част от конкурентоспособността на българската икономика е пряко свързана с намаляването на енергийните разходи за производство, които са най-високите в Европа. Настоящата процедура „Енергийна ефективност и зелена икономика" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие предоставя ресурс от над 294 млн. лв. на малките и средни предприятия, за да се преодолеят и снижат с 10% тези разходи. Освен за енергоспестяващи технологии, пари могат да се получат и за производства, които не замърсяват околната среда. Процедурите са доста опростени, съкратени са и сроковете за техническа допустимост и верификация на проектите, има гарантирани кредитни линии от шест банки-партньори по програмата, каза още г-н Тонев.

Според експертите на ОИЦ, няма минимален праг за размера на безвъзмездната помощ, а максималният е 2 милиона лева. „Ако компанията ще прави доставки и услуги под 15 хил. лв. и строително-монтажни работи за по-малко от 45 хил. лв., си избира фирма-изпълнител чрез събиране на три оферти", уточни в презентацията си експертът Денислава Атанасова. Кандидатите с проекти за „зелена" икономика трябва да докажат възможност да осигурят финансови средства не по-малко от 80% от общите разходи по проекта - чрез банков кредит или собствен ресурс.

Програмата е отворена до есента на 2013 г, а проектите ще бъдат финансирани по реда на тяхното подаване.