Европейски дни на наследството в Шумен
Европейски дни на наследството в Шумен / netinfo
Европейски дни на наследството започват днес в Шумен. Различните прояви в рамките на европейските дни ще продължат до 30 септември. Националната тема на Европейските дни на наследството през тази година е: »Културното наследство- бъдеще в многообразието».

Европейските дни в Шумен ще бъдат открити тази вечер от 18:00 ч. в читалище «Д.Войников» с концерт с участието на Градския духов оркестър и групата за градски песни «Божур» под диригентството на Михаил Биков.

Първата проява в програмата на европейските дни е днес от 14ч. ,когато в читалище «Напредък» се открива изложба на клуб «Българка» под мотото»Българската шевица- частица от европейското културно наследство». Изложбата ще бъде придружена от беседа и урок по везане.

Също днес от 16 ч. В Регионалната библиотека ще бъде открита експозиция «Нобелови лауреати за литература». Още една изложба ще бъде открита от 17ч. в Народно читалище «Добри Войников». Тя е под мотото:»Сградата на читалище Добри Войников»- в миналото и в наши дни.

Утрешният 26 септември е обявен за Ден на отворените врати в Обединена школа по изкуствата «Анастас Стоянов».

На 27 септември в Регионалния исторически музей от 9.00ч. до 17.00ч. шуменци ще могат да разгледат ценна експозиция от фондовете на музея- «Колекция от византийски и средновековни печати», както и изложбата, подготвена по повод 100 годишнината от рождението на колекционера и дарител д-р Васил Хараланов.

На 28 септември от 18ч. във Военния клуб в Шумен концерт ще изнесе хор «Хан Аспарух». Мотото на концерта е: «Български привкус в традициите на Европейския съюз». На 28 и 29 септември на Шуменското плато ще се състои младежка работна среща на тема:»Знания в миналото- умения в бъдещето».

На 29 септември в шуменския театър ще бъде честван бенефис по случай 80 годишнината на актрисата Ирина Абаджиева под мотото «Различна бях, а съм една».

От 28 до 30 септември са обявени Дни на отворените врати за Регионален исторически музей-Шумен, Къща –музей «П.Волов», Къща-музей «Д.Войников», Къща-музей «Л.Кошут», Музеен комплекс «П.Владигеров» и Томбул джамия.

Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на 20 в. възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни, след провеждане на широка информационна кампания, всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство; провеждат се организирани групови посещения, които са съпроводени с беседи, дискусии и различни празнични прояви.
Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, всяка от които допринася за обогатяване на съдържанието и формите на Дните. Така, от 1991 г. Европейските дни на наследството се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.
От 1999 г. България се включи активно в движението “Европейски дни на наследството”.