Две от петдесет паркоместа ще са за инвалиди
Две от петдесет паркоместа ще са за инвалиди / Sofia Photo Agency, архив

На всеки 50 места за паркиране на автомобили в Шумен две ще бъдат за инвалиди - това предвижда промяната в Наредбата за автомобилното и пешеходното движение в община Шумен. Тя беше приета през 2002г., но в нея никъде тогава не е бил упоменат начинът и правото на паркиране на автомобилите на инвалидите - уточни Сергей Стойков - директор на общинското предприятие "Паркинги, гаражи и благоустройство".

Според Закона за движение по пътищата Общинските съвети са тези, които приемат регламента как и къде инвалидите имат право да паркират автомобилите си. На територията на община Шумен има общо 6000 инвалиди.

Вече има изготвено предложение за правилник за паркиране на колите на хората с увреждания, опит за изготвянето му е заимстван от Пловдив и Варна, обясни Стойков. Обособените за инвалиди паркоместа ще бъдат обозначени със съответната маркировка и там няма да имат право да спират други коли. Ще бъдат обособени 7-8 места, в последните няколко месеца на тях са били спирани колите и на водачи, които нямат свидетелство за инвалидност.

Предложението предвижда колите на хората с увреждания да имат право на престой до 2ч. Вероятно след 15-тата минута закъснение, автомобилите ще бъдат блокирани със скоби и ще се наложи да бъде платена таксата за престой. Картите за паркиране ще се издават на определени лица, а не за автомобилите им. Ще имат специални защитни знаци и ще бъдат изготвени от "Паркинги, гаражи и благоустройство".