/ netinfo
В Деня на народните будители - 1 ноември, в Регионален исторически музей Шумен се открива новата изложба от поредицата на тема „Будители на българския дух“. Тя е посветена на изтъкнатите шуменски иконописци Никола Василев и Васил Беделев.

По време на проявата посетителите могат да се запознаят с пълния блясък на творчеството на двамата талантливи зографи от Шумен. Експозицията е разположена в зала „Вяра и сила“ на музея.

РИМ-Шумен
netinfo


В Мраморното фоайе е подредена още една изложба. „Градоначалниците на десетия град“ представя кметове на гр. Шумен от Освобождението до наши дни. На двадесет табла се проследява управлението на част от всичките 53 личности, както и промените осъществени в нашия град през периода на тяхното кметуване.

Откриха обновената къща музей ''Лайош Кошут'' (СНИМКИ)

В експозицията са включени и лични вещи на първия кмет Ради Гьокчеренлиев, д-р Петър Кърджиев, Иван Попов, Димчо Попов, Атанас Касчиев, Антон Кечиджиев, Юри Аврамов, Александър Узунов и други.

Място в изложбата намират и печат на Шуменското общинско управление, Акт за построяване на Градския дом (1931 г. ), скица на площад Кушир (дн. Освобождение) от 1958 г., наредби на Общинското управление и други материали.

Временната експозиция има образователен характер. Предназначена е за всички, които се интересуват от историята на град Шумен, от хората, които са допринесли и допринасят за неговото минало, настояще и бъдеще.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.