Докторите от шуменската спешна помощ против евентуални командировки в София
Докторите от шуменската спешна помощ против евентуални командировки в София / Дарик-Шумен

Лекарите и служителите от Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен са подписали протестната декларация срещу заповедт на здравния министър Таня Андреева, посилата на която екипи от страната трябва да имат готовност да поемат дежурства в София. В заповедта се казва, че от Спешната помощ в също Шумен трябва да сме готови да се командироват хора в София, обясни началникът на ЦСМП-Шумен д-р Илиян Илиев. По думите му, ако това се случи ще се направи всичко, за да няма затруднения при изпълнение на служебните задължения в региона. Д-р Илиев отказа да кментира по подробно заповедта на здравния министър.

Докторите и останалия персонал от Центъра не са съгласни с тази заповед и вече 50 души са се включили в декларацията, адресирана до Здравното министерство и до ресорната комисия в Народното събрание.

Докторите от шуменската спешна помощ против евентуални командировки в София
netinfo

„Даже и целта на тази заповед да е да се помогне на колегите в София, това ще е много трудно да се получи, защото и тук недостига на лекари е доста голям и графиците се връзват трудно, а и аз лично не бих отишъл да работя в София", сподели д-р Христо Димитров. По думите му, сред другите причини екипите от Шумен да не искат да работят в столицата е това, че те не познават добре София. „Това е задължително за бързо изпълняване на адреса, даже и с GPS шофьор от друго място трудно ще се справи в София", каза още докторът.

Към момента няма служители на Центъра за спешна помощ в Шумен, които да са декларирали готовност за оставки и за сега работната обстановка тук е спокойна.