До дни започват работите по пречиствателната станция
До дни започват работите по пречиствателната станция / netinfo

До 10-12 дни ще започнат строително-монтажните работи по изграждането на Втория етап – биологично стъпало на Пречиствателна станция за отпадни води с избрания изпълнител от Министерството на околната среда и водите. По-рано днес кметът на община Шумен Веселин Златев подписа договора за изпълнението на тази част по програма ИСПА. На церемонията присъстваха представител на избраната фирма-изпълнител, която представлява италиански консорциум, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, представител на Комисията по екология и представител на Европейската комисия.

Пред Дарик г-н Златев уточни, че представители на фирмата-изпълнител ще посетят Шумен в близките дни, след което ще започнат и строително- монтажните работи. За изграждането на биологичното стъпало са отпуснати 7 800 000 евро, а цялата стойност на проеката по програма ИСПА е 30 000 000 евро. Останалите 22, 5 млн. евро ще бъдат вложени за подмяна на водопроводната мрежа в града, както и за рехабилитацията на водопровода от яз. "Тича". След приключване на строителните работи ще бъде извършена и цялостна рехабилитация на уличната мрежа в Шумен.

Г-н Златев заяви още, че общината е изготвила проект на обща стойност 29 000 000 евро, в който се предвижда цялостна подмяна на канализационната и водопреносната мрежа в Шумен, включително и на централния водопровод.