Днес приключва класацията за глобален символ на България
Днес приключва класацията за глобален символ на България / netinfo

Днес са финалните дебати за избиране глобален символ на България. Те започват в 18,30 ч., ще бъдат предавани пряко по БНТ. В подножието на Мадарския конник ще се проведе грандиозно шоу , организирано от община Шумен. В него ще се включат фолклорни групи от Мадара, Кюлевча, Драгоево, формациите “Прима виста” и “Мини старс”, фолклорна композиция на ученици на СОУ “С. Доброплодни”, трио “Устни хармоники”. Специално за събитието концерт ще изнесе Асен Масларски, изпълнител на химна на Шумен “Оттука започва България”.

В 18,45 актьорът Валентин Ченков ще изпълни ефектен монолог на Аспарух от етюда “Оттука започва България”. Жокеи от конен клуб “Шумен” ще пресъздадат паметната сцена на установяването на прабългарите по нашите земи и победата им над Византия.

Община Шумен осигурява огромна видеостена, която дава възможност да се следят едновременно събитията и в подножието на Мадарския конник, и по националната телевизия. Водещи на спектакъла ще бъдат Живко Жечев и актрисата Илияна Тимева. Програмата ще продължи до обявяване на крайните резултати за избор на глобален символ на България, което ще стане след 19,30 ч.

От общината съобщиха, че днес ще бъде осигурен безплатен автобусен транспорт за гражданите до Мадарския конник. В 17 ч. от паркинга пред община Шумен ще тръгнат 5 автобуса. В същия час, от кв. “Б. Българанов”, ще потегли друг автобус с маршрут пл. “Оборище” – кв. “Тракия” – Мадарски конник. Връщането е в 20 ч.