ДКТ Васил Друмев ще отбележи Световният ден на театъра
ДКТ Васил Друмев ще отбележи Световният ден на театъра / netinfo

С гастрола на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” Шумен със спектакъла „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников в гр.Браила, Румъния на 19, 20 и 21 март се поставя началото на инициативите, включени в програмата на шуменския театър по повод 27 март-Световния ден на театъра. Това съобщиха за Дарик от театъра.

В Браила бележития български възрожденец Добри Войников пише своята комедия „Криворазбраната цивилизация”. Турнето се осъществява на база създадените творчески контакти между шуменския театър и театър „Мария Филоти” и се реализира с подкрепата на община Шумен. Шуменските театрали ще присъстват на един от спектаклите на театър „Мария Филоти”, ще поднесат цветя на барелефа на Добри Войников и паметника на Христо Ботев,ще се запознаят отблизо с историческите и културни забележителности на гр.Браила,а на 20 март ще представят мюзикъла „Криворазбраната цивилизация”. Сред публиката на представлениетоса поканени и ще присъстват и наши сънародници, живеещи в румънския град.

Спектакълът-мюзикъл „Криворазбраната цивилизация” бе реализиран през есента на 2003 год. по повод по повод 170-тата годишнина от рождението на Добри Войников. До този момент са осъществени 76 представления в страната и чужбина, а сценичният живот на постановката е съпътстван с непрекъснатите признания на публиката и специалистите и до днес. Режисьор на спектакъла е Димитър Шарков, музиката е на Стефан Вълдобрев, а сценографското решение на Марина и Виржиния Додови.

Наред с талантливата трупа на шуменския театър, спектакълът е със специалното участие на известния театрален и филмов актьор – Николай Урумов, който за ролята на Маргариди получи наградата „Икар” на Съюза на артистите в България през 2004 г.  Постановката е отличена  и с колективна  “Наградата на Шумен”.

За самия ден на празника - 27 март, шуменските театрали подготвят специален шоу-спектакъл „Зад завесата”-автор и режисьор е Кольо Михайлов, с участието на цялата актьорска трупа на театъра.