Диабетиците искат премахване на ненужна клинична пътека
Диабетиците искат премахване на ненужна клинична пътека / снимка: Дарик-Шумен

Пациентската организация на диабетиците в България иска клиничната пътека за лечение на диабетната полиневропатия да отпадне. Това стана ясно по-време на визитата на здравният министър Анна-Мария Борисова в Шумен. „Пациентската организация ми връчи петиция, с която молят клинична пътека №8 за лечение на диабетната полиневропатия да излезе от болниците, самите болни преценяват, че тя ненужно е сложена в болничната помощ", обясни Борисова. По думите й, необходимо е да се преоценят и други клинични пътеки, които могат да се използват в извънболничната помощ. Според нея това няма да натовари допълнително бюджета на здравната каса.

 „Наред с болничната помощ успоредно трябва да правим реформа и в извънболничната, те вървят заедно", допълни здравният министър. Относно проблема с диспансерите, част от които ще станат отделения към многопрофилните болници по места, а други болници за долекуване, Борисова заяви, че за всеки диспансер ще се решава индивидуално.

Анна-Мария Борисова посети Шумен и се срещна с ръководствата на многопрофилните болници от областта. По време на срещата лекарите от Шуменско и здравният министър са обсъдили ефективността на болниците и отделенията, както и областната здравна карта.