Новият облик на фасадата е проектиран няколко месеца и сътворен за 10 дни
Новият облик на фасадата е проектиран няколко месеца и сътворен за 10 дни / Мария Матовска, личен архив
С нов облик и модерен стенопис посреща възпитаници и родители детската градина "Ракета" в столичния квартал Подуяне. Сложна шевица, преплела в себе си космоса и българските багри, е дебютът на студентка последна година, която е избрала за себе си пътя на стенописа. Това е Мария Матовска. 

Младото момиче още от детските си години в Кнежа се запалва по рисуването, а талантът й е забелязан от учители и близки. Затова и тя продължава образованието си в училището по изкуствата в Русе. 

Новият облик на фасадата е проектиран няколко месеца и сътворен за 10 дни.
Мария Матовска, личен архив

Там учех живопис, но след това реших да се занимавам със стенопис, тъй като дава по-широка подготовка, разказва Мария. Така се озовала и в художествената академия в София. 

Там нейният преподавател проф. Боян Добрев й предложил да се включи в проекта за ремонт на фасадата на детската градина в Подуяне. 

Идеята допаднала на Мария и тя се заема с изготвянето на "шарките". Избира и правилната комбинация между шевици и ракета.

Новият облик на фасадата е проектиран няколко месеца и сътворен за 10 дни.
Мария Матовска, личен архив

Така се получи тази космическа фантазия, исках да е интересно за децата - като приказка, но да бъде свързано и с българското, обяснява как се е стигнало до съчетаването на ракетата с шевиците младата художничка.

След като няколко месеца се труди върху проекта, тя и нейният приятел Иван Монев се заемат с рисуването. 10 дни, над 10 литра боя и помощ от автовишка - след това е готов стенописът, простиращ се на 50 кв.м върху фасадата на ДГ "Ракета".

Новият облик на фасадата е проектиран няколко месеца и сътворен за 10 дни.
Мария Матовска, личен архив

Когато го видях завършено, съм доволна, споделя Мария, но отбелязва, че е по-важно как ще реагират децата и родителите. Досега обаче - всички харесали идеята. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари